Mammal

Dhole

Cuon alpinus

Also known as Asian wild dogs, dholes (Cuon alpinus) live in highly hierarchical and cohesive packs. They are formidable hunters and work together to hunt prey much larger than themselves.

Lifestyle

Highly social, the dhole lives in packs that can sometimes be very large (more than twenty individuals), led by a dominant pair. Unlike wolves, more than one female can reproduce if her place in the hierarchy allows it; they will raise their young together. All members of the group take great care of the newborns: they feed them by regurgitation, watch over them, clean them and play with them. At around three months old, the young begin to follow the adults on their hunts.

Dholes hunt small prey alone but gather in groups of up to 30 to capture deer or banteng: when one of the dholes spots one, it attacks and pursues it, relayed by its fellow dholes, or directs it towards other members of the group waiting in ambush. Large packs can even harass a tiger in order to steal its prey! Good swimmers, they can corner their prey in the water.

Distincitve features

Despite its physical appearance, the dhole is not a fox! Although it lives somewhat like them, it is not a wolf either! A few distinctive features classify it in its own genus, Cuon, notably its dentition. While most canids have 42 teeth, the dhole, like the African wild dog, has only 40: with one less molar in its lower jaw, it has a shorter muzzle, which increases the jaw pressure of this outstanding hunter!

Although he does not bark, he has a repertoire of varied cries: growls, chuckles, yelps, whistles and even squeaks.

The dhole: an endangered species

The dhole population is extremely fragmented and declining at an alarming rate due to the degradation of their natural habitat, diseases transmitted by domestic animals and poisoning by human populations. The expansion of agricultural areas is leading to the destruction of forests and, as a result, a decline in the dholes' prey. Increasing contact with livestock and dogs also exposes them to all kinds of deadly diseases (rabies, distemper, etc.).

Long persecuted, the dhole has been protected in India since 1972, but its situation remains very worrying. India and Nepal, by creating reserves dedicated to the protection of tigers, are enabling dholes to survive in these last strongholds.

The Museum's efforts to protect the dhole 

Faced with this urgent situation, in 2007 the European Association of Zoos and Aquaria set up an international breeding and conservation programme coordinated by the Réserve zoologique de la Haute-Touche. It manages the population of all European zoos in order to preserve its genetic diversity. At the same time, a global review is being conducted to better understand the habits and needs of the species in its natural environment, develop protection programmes and raise awareness among the populations that live alongside this species.

Gros plan sur la tête d'un dhole.

Dhole

© MNHN - F.-G. Grandin
Trois jeunes dholes dans l'herbe.

Jeunes dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
Dhole adulte dans un champ.

Dhole

© MNHN - A. Iatzoura
Gros plan sur la tête d'un dhole au poil roux.

Dhole

© MNHN - F.-G. Grandin
Gros plan sur le profil d'un shole au poil roux.

Dhole

© MNHN - F.-G. Grandin
Gros plan sur la tête d'un dhole au poil roux.

Dhole

© MNHN - F.-G. Grandin
Dhole au poil roux dans son enclos.

Dhole

© MNHN - F.-G. Grandin
Jeune dhole dans l'herbe.

Jeune dhole

© MNHN - F.-G. Grandin
Trois dholes jouent dans l'herbe.

Jeunes dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
Trois jeunes dholes et un adulte au pied d'un arbre.

Jeunes dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
Trois jeunes dholes et deux adultes.

Jeunes dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
Gros plan sur la tête d'un dhole.

Dhole

© MNHN - F.-G. Grandin
Trois jeunes dholes dans l'herbe.

Jeunes dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
Dhole adulte dans un champ.

Dhole

© MNHN - A. Iatzoura
Gros plan sur la tête d'un dhole au poil roux.

Dhole

© MNHN - F.-G. Grandin
Gros plan sur le profil d'un shole au poil roux.

Dhole

© MNHN - F.-G. Grandin
Gros plan sur la tête d'un dhole au poil roux.

Dhole

© MNHN - F.-G. Grandin
Dhole au poil roux dans son enclos.

Dhole

© MNHN - F.-G. Grandin
Jeune dhole dans l'herbe.

Jeune dhole

© MNHN - F.-G. Grandin
Trois dholes jouent dans l'herbe.

Jeunes dholes

© MNHN - F.-G. Grandin

The pack at Réserve zoologique de la Haute-Touche has been one historical ones in captivity in Europe.

The original pack, created in 2004, consisted of five females from the Netherlands and two males from Germany. In the first year of breeding, the dominant pair gave birth to a litter of four pups. The following year, nine pups were born from three different litters.

These births enabled the Reserve team to deepen their knowledge of this species, which had been little studied at the time. They learned that dholes have a reproductive behaviour that differs from that of wolves: several females high up in the hierarchy can reproduce, not just the dominant female.

Meute de dholes dans l'herbe.

La meute de dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
La meute de dholes dans un sous bois.

La meute de dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
Trois jeunes dholes et un adulte au pied d'un arbre.

La meute de dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
Meute de dholes dans l'herbe.

La meute de dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
La meute de dholes dans un sous bois.

La meute de dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
Trois jeunes dholes et un adulte au pied d'un arbre.

La meute de dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
Meute de dholes dans l'herbe.

La meute de dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
La meute de dholes dans un sous bois.

La meute de dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
Trois jeunes dholes et un adulte au pied d'un arbre.

La meute de dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
Meute de dholes dans l'herbe.

La meute de dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
La meute de dholes dans un sous bois.

La meute de dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
Trois jeunes dholes et un adulte au pied d'un arbre.

La meute de dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
Meute de dholes dans l'herbe.

La meute de dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
La meute de dholes dans un sous bois.

La meute de dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
Trois jeunes dholes et un adulte au pied d'un arbre.

La meute de dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
Meute de dholes dans l'herbe.

La meute de dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
La meute de dholes dans un sous bois.

La meute de dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
Trois jeunes dholes et un adulte au pied d'un arbre.

La meute de dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
Meute de dholes dans l'herbe.

La meute de dholes

© MNHN - F.-G. Grandin
La meute de dholes dans un sous bois.

La meute de dholes

© MNHN - F.-G. Grandin

    In the same category

    Nos animaux
    Troupeau de cerfs axis

    Chital

    Réserve zoologique de la Haute-Touche
    Groupe de cerfs du Père David composé de mâles, de femelles et d'un faon.

    Père David's deer

    Réserve zoologique de la Haute-Touche
    Paresseux à deux doigts ou unau

    The linnaeus's two-toes sloth

    Parc zoologique de Paris
    Cerf élaphe mâle dans un sous bois.

    Red deer

    Réserve zoologique de la Haute-Touche
    Grand tamanoir vu de face, avec un long museau et de grandes griffes.

    The giant anteater

    Parc zoologique de Paris