Mammal

Indian Muntjac

Muntiacus muntjac

A small and solitary Cervid, the Indian muntjac, Muntiacus muntjac, can be identified by two primitive characteristics: long pointed canines protruding from its mouth and two very short antlers.

Lifestyle

When threatened, the muntjac emits barking-like cries, hence its other name: "barking deer". When a predator approaches, it warns its fellow deer and other potential "prey" species. Highly territorial, the male is aggressive towards other males. Solitary and active mainly at dawn and dusk, the muntjac remains hidden in the grass during the day. The breeding season can take place throughout the year. The newborn, with its spotted coat, remains hidden in the thickets. At around 6 months, it will become independent and leave to establish its own territory.

Distinctive features

The male has retained a primitive character: two short antlers carried on a very long pivot and large canines useful in combat for access to females. Equipped with large tear ducts, it marks all the supports it finds in its territory.

The Indian muntjac is the mammal with the fewest chromosomes: 6 for females and 7 for males! The Reeves' muntjac, on the other hand, has 46!

Anecdote

Reeves' muntjacs, a species native to China, were introduced to England to populate Woburn Abbey Park, but escaped at the end of the 19th century. Joined by individuals that escaped from other parks or were deliberately introduced, this small Asian deer settled in the centre and south of the island, then colonised Wales... With no predators, except for foxes that may attack fawns, hunting is permitted to regulate the population.

Muntjac mâle avec des bois dans un champ.

Muntjacs

© MNHN - P. Roux
Un mâle et une femmelle muntjac dans un champ.

Muntjacs

© MNHN - P. Roux
Deux muntjacs indiens dans un champ.

Muntjacs

© MNHN - P. Roux
Muntjac mâle avec des bois dans un champ.

Muntjacs

© MNHN - P. Roux
Un mâle et une femmelle muntjac dans un champ.

Muntjacs

© MNHN - P. Roux
Deux muntjacs indiens dans un champ.

Muntjacs

© MNHN - P. Roux
Muntjac mâle avec des bois dans un champ.

Muntjacs

© MNHN - P. Roux
Un mâle et une femmelle muntjac dans un champ.

Muntjacs

© MNHN - P. Roux
Deux muntjacs indiens dans un champ.

Muntjacs

© MNHN - P. Roux
Muntjac mâle avec des bois dans un champ.

Muntjacs

© MNHN - P. Roux
Un mâle et une femmelle muntjac dans un champ.

Muntjacs

© MNHN - P. Roux
Deux muntjacs indiens dans un champ.

Muntjacs

© MNHN - P. Roux
Muntjac mâle avec des bois dans un champ.

Muntjacs

© MNHN - P. Roux
Un mâle et une femmelle muntjac dans un champ.

Muntjacs

© MNHN - P. Roux
Deux muntjacs indiens dans un champ.

Muntjacs

© MNHN - P. Roux
Muntjac mâle avec des bois dans un champ.

Muntjacs

© MNHN - P. Roux
Un mâle et une femmelle muntjac dans un champ.

Muntjacs

© MNHN - P. Roux
Deux muntjacs indiens dans un champ.

Muntjacs

© MNHN - P. Roux
Muntjac mâle avec des bois dans un champ.

Muntjacs

© MNHN - P. Roux
Un mâle et une femmelle muntjac dans un champ.

Muntjacs

© MNHN - P. Roux

    In the same category

    Nos animaux
    Pudu des Andes au pelage brun et roux dans l'herbe.

    The Andean pudu

    Parc zoologique de Paris
    Hyène rayée dans l'herbe.

    Striped hyaena

    Réserve zoologique de la Haute-Touche
    Lému vari blanc et noir aux yeux oranges perché sur une branche.

    Black-and-white ruffed lemur

    Réserve zoologique de la Haute-Touche

    The ring-tailed lemur

    Parc zoologique de Paris