Mammal

The fossa

Cryptoprocta ferox

The fossa, Cryptoprocta ferox, is Madagascar’s largest carnivorous mammal and most formidable predator.

Lifestyle

The fossa feeds mainly on lemurs and tenrecs (hedgehog-like species), and hides in trees.

When a female is in heat, she chooses a tree where several males will come to court her. Only one will mate with her on the end of a branch. This tree is often the same one from year to year. Female fossas have litters of 2 to 4 young, which they raise alone.

Distinctive features

Looking at its semi-retractable claws and its tail which it uses for balancing, the fossa could be mistaken for a member of the cat family. But this is not the case for, contrary to appearance, it belongs to the Eupleridae family which includes the eight carnivores of Madagascar.

Fossa adulte sur une branche d'arbre.

Fossa

© MNHN - F.-G. Grandin
Jeunes fossas dans leur litière de paille.

Jeunes fossas dans leur tanière

© MNHN - F.-G. Grandin

Sponsor a species

By sponsoring a species from the Parc zoologique de Paris, you will support major conservation projects. Thanks to your donation, we will be able to improve the welfare of the animals, learn more about threatened species, and set up conservation initiatives in their natural environment. You will also have access to exclusive rewards!

I want to sponsor a species from the Parc zoologique de Paris

    Sujets associés

    In the same category

    Nos animaux

    Red panda

    Réserve zoologique de la Haute-Touche
    Ménagerie, zoo du Jardin des Plantes
    Coati roux à queue rayée sur un tronc d'arbre.

    Ring-tailed coati

    Parc zoologique de Paris
    Réserve zoologique de la Haute-Touche
    Rhinocéros blanc

    The white rhinoceros

    Parc zoologique de Paris
    Gros plan sur la tête d'un Ttigre de Sumatra.

    Sumatra tiger

    Réserve zoologique de la Haute-Touche
    Deux otaries à crinière, museau contre museau.

    The South American sea lion

    Parc zoologique de Paris