Bird

The Humboldt penguin

Spheniscus humboldti

The Humboldt penguin is a species of penguin that lives in small colonies along the coasts of South America.

Named after a current

Native to the west coasts of South America, the Humboldt penguin (Spheniscus humboldti) takes its name from the Humboldt Current, itself named after the Prussian naturalist Alexander von Humboldt.

This cold ocean current originates in Antarctica and flows along the coasts of Chile and Peru, providing the penguins with waters rich in fish (such as anchovies and herring), the main food source for this opportunistic predator.

A distinctive appearance

Humboldt penguins are easily recognized by the pink fleshy patch around the base of their beak. Their chest and belly are white, crossed by a black band, and marked with small black spots that make it possible to distinguish individuals from one another.

Humboldt penguin cannot fly. However, its stiff, streamlined wings allow it to swim at speeds of up to 30 km/h. Its different layers of feathers also provide excellent thermal insulation, while the layer of air between the skin and the feathers gives it good buoyancy.

Nourrissage des manchots de Humboldt (Spheniscus humboldti) au Parc zoologique de Paris

© MNHN - G. Balemboy

Manchots de Humboldt (Spheniscus humboldti) au Parc zoologique de Pari

© MNHN - G. Balemboy

An endangered species

Classified as vulnerable on the International Union for Conservation of Nature Red List, the Humboldt penguin faces many threats, including accidental capture in fishing nets, competition with fisheries for food resources, and the climatic phenomenon El Niño.

Since 2025, the species has even been considered endangered in Chile, where only around 2,000 breeding pairs remain.

Estimated at one million individuals in the 19th century, its global population in the wild has steadily declined over the years. Today, there are thought to be no more than 10,000 breeding pairs left, the lowest estimate ever recorded…

Sponsor a species

By sponsoring a species from the Parc zoologique de Paris, you will support major conservation projects. Thanks to your donation, we will be able to improve the welfare of the animals, learn more about threatened species, and set up conservation initiatives in their natural environment. You will also have access to exclusive rewards!

I want to sponsor a species from the Parc zoologique de Paris

    Sujets associés

    In the same category

    Nos animaux

    The greater flamingo

    Parc zoologique de Paris
    Réserve zoologique de la Haute-Touche

    White stork

    Réserve zoologique de la Haute-Touche
    Un pélican frisé déploie ses ailes au bord de l'eau.

    Dalmatian pelican

    Réserve zoologique de la Haute-Touche
    Toucan sur une branche.

    The toucan

    Parc zoologique de Paris

    Ostrich

    Parc zoologique de Paris
    Réserve zoologique de la Haute-Touche