Bird

White stork

Ciconia ciconia

A large wading bird and symbol of Alsace, the white stork, Ciconia ciconia, spends the winter in Africa and returns to Europe in spring to breed.

Lifestyle

Storks nest in small colonies. Always high up and exposed, the nest is built at the top of a tree, on a pylon, a roof or a chimney. The male arrives at the nesting site before the female, consolidating and enlarging an existing nest that can reach 2 metres in diameter and weigh over 500 kg! When the female joins him, she makes the centre of the nest more comfortable with leaves and grass. Incubation begins as soon as the first egg is laid, so the hatchlings are born at different times. Both parents feed the young by regurgitating worms and insects into the bottom of the nest. Growth is rapid: at 10 weeks, the young storks begin to fly and gradually leave the nest. They join their elders to make their first migration south together. Most of them stay there for a year before returning to their nesting sites.

Distinctive features

For the stork, a remarkable glider, the shortest route is not necessarily a straight line! Indeed, above the Mediterranean, there are no warm updrafts, so the migration routes between Europe and Africa pass either through Spain or Turkey.

Upon their return from Africa, pollution, pesticides that poison the small rodents they feed on, the reduction of wetlands and, above all, the increase in power lines on which they injure themselves, put storks at risk in industrialised countries. Measures are being studied to limit the number of these accidents (scarecrows, ultrasound, etc.) and, in France, conservation and reintroduction programmes have narrowly saved the species: from around ten breeding pairs in 1974, there are now around 1,900, mainly in Alsace and Charente Maritime.

Anecdote

For the stork, a remarkable glider, the shortest route is not necessarily a straight line! Indeed, above the Mediterranean, there are no warm updrafts, so the migration routes between Europe and Africa pass either through Spain or Turkey.

Upon their return from Africa, pollution, pesticides that poison the small rodents they feed on, the reduction of wetlands and, above all, the increase in power lines on which they injure themselves, put storks at risk in industrialised countries. Measures are being studied to limit the number of these accidents (scarecrows, ultrasound, etc.) and, in France, conservation and reintroduction programmes have narrowly saved the species: from around ten breeding pairs in 1974, there are now around 1,900, mainly in Alsace and Charente Maritime.

The stork, symbol of Alsace, occupies a special place in the popular tradition of many countries: the main character in numerous fables, bringing a swaddled baby in its beak or protecting the house that shelters it from lightning.

Cigogne blanche - Réserve zoologique de la Haute-Touche

© MNHN - P. Roux
Deux cigognes blanches dans leur nid, en haut d'un arbe mort.

Nid de cigognes blanches

© MNHN - P. Roux
Cigogne blanche dans un champ de boutons d'or.

Cigogne blanche

© MNHN - P. Roux

Cigogne blanche - Réserve zoologique de la Haute-Touche

© MNHN - P. Roux
Deux cigognes blanches dans leur nid, en haut d'un arbe mort.

Nid de cigognes blanches

© MNHN - P. Roux
Cigogne blanche dans un champ de boutons d'or.

Cigogne blanche

© MNHN - P. Roux

Cigogne blanche - Réserve zoologique de la Haute-Touche

© MNHN - P. Roux
Deux cigognes blanches dans leur nid, en haut d'un arbe mort.

Nid de cigognes blanches

© MNHN - P. Roux
Cigogne blanche dans un champ de boutons d'or.

Cigogne blanche

© MNHN - P. Roux

Cigogne blanche - Réserve zoologique de la Haute-Touche

© MNHN - P. Roux
Deux cigognes blanches dans leur nid, en haut d'un arbe mort.

Nid de cigognes blanches

© MNHN - P. Roux
Cigogne blanche dans un champ de boutons d'or.

Cigogne blanche

© MNHN - P. Roux

Cigogne blanche - Réserve zoologique de la Haute-Touche

© MNHN - P. Roux
Deux cigognes blanches dans leur nid, en haut d'un arbe mort.

Nid de cigognes blanches

© MNHN - P. Roux
Cigogne blanche dans un champ de boutons d'or.

Cigogne blanche

© MNHN - P. Roux

Cigogne blanche - Réserve zoologique de la Haute-Touche

© MNHN - P. Roux
Deux cigognes blanches dans leur nid, en haut d'un arbe mort.

Nid de cigognes blanches

© MNHN - P. Roux
Cigogne blanche dans un champ de boutons d'or.

Cigogne blanche

© MNHN - P. Roux

Cigogne blanche - Réserve zoologique de la Haute-Touche

© MNHN - P. Roux
Deux cigognes blanches dans leur nid, en haut d'un arbe mort.

Nid de cigognes blanches

© MNHN - P. Roux

    Sujets associés

    Aller plus loin
    OiseauxGrand Est

    In the same category

    Nos animaux
    Un pélican frisé déploie ses ailes au bord de l'eau.

    Dalmatian pelican

    Réserve zoologique de la Haute-Touche

    Ostrich

    Parc zoologique de Paris
    Réserve zoologique de la Haute-Touche
    Toucan sur une branche.

    The toucan

    Parc zoologique de Paris

    The griffon vulture

    Parc zoologique de Paris

    The greater flamingo

    Parc zoologique de Paris
    Réserve zoologique de la Haute-Touche