Sambar deer

Rusa unicolor

The sambar deer, Rusa unicolor, is the largest deer in Asia. Although it has the widest distribution range, it is endangered in some regions.

Lifestyle

Being naturally timid, the sambar spends the day sleeping hidden in the woods and only comes out at dusk to feed, sometimes in marshes and lakes, where it pulls the plants it loves from the sandy bottom.

Males are solitary and tolerate each other except during the rutting season. They can stand up on their hind legs to confront each other, mark branches with their preorbital glands, or catch leaves up to 3 metres high. Females live in small herds with their young.

Distinctive features

Despite its impressive size, this deer has antlers with no more than six points. It has a solid brown-black coat, with a small, dense mane around its neck.

A strong swimmer, the sambar does not hesitate to take refuge in rivers to escape its predators, the tiger and the dhole.

Anecdote

The sambar deer is found in all environments from India to Southeast Asia, including Borneo, Sumatra and Taiwan, from sea level to the foothills of the Himalayas at an altitude of up to 3,900 metres. Hunting, poaching, traditional medicine, competition with livestock, habitat fragmentation and habitat loss are the main threats to the species. Outside protected areas, its numbers are declining and it has already disappeared locally.

It was introduced as game in New Zealand, Australia and the United States.

Un cerf sambar et deux femelles.

Cerf sambar

© MNHN - F.-G. Grandin
Groupe de cerfs sambar, mâles et femelles.

Cerf sambar

© MNHN - P. Roux
Cerf sambar mâle.

Cerf sambar

© MNHN - F.-G. Grandin
Un cerf sambar et deux femelles.

Cerf sambar

© MNHN - F.-G. Grandin
Groupe de cerfs sambar, mâles et femelles.

Cerf sambar

© MNHN - P. Roux
Cerf sambar mâle.

Cerf sambar

© MNHN - F.-G. Grandin
Un cerf sambar et deux femelles.

Cerf sambar

© MNHN - F.-G. Grandin
Groupe de cerfs sambar, mâles et femelles.

Cerf sambar

© MNHN - P. Roux
Cerf sambar mâle.

Cerf sambar

© MNHN - F.-G. Grandin
Un cerf sambar et deux femelles.

Cerf sambar

© MNHN - F.-G. Grandin
Groupe de cerfs sambar, mâles et femelles.

Cerf sambar

© MNHN - P. Roux
Cerf sambar mâle.

Cerf sambar

© MNHN - F.-G. Grandin
Un cerf sambar et deux femelles.

Cerf sambar

© MNHN - F.-G. Grandin
Groupe de cerfs sambar, mâles et femelles.

Cerf sambar

© MNHN - P. Roux
Cerf sambar mâle.

Cerf sambar

© MNHN - F.-G. Grandin
Un cerf sambar et deux femelles.

Cerf sambar

© MNHN - F.-G. Grandin
Groupe de cerfs sambar, mâles et femelles.

Cerf sambar

© MNHN - P. Roux
Cerf sambar mâle.

Cerf sambar

© MNHN - F.-G. Grandin
Un cerf sambar et deux femelles.

Cerf sambar

© MNHN - F.-G. Grandin
Groupe de cerfs sambar, mâles et femelles.

Cerf sambar

© MNHN - P. Roux

    In the same category

    Nos animaux

    The ring-tailed lemur

    Parc zoologique de Paris
    Cerfs d'Eld dans une forêt.

    Eld's deer

    Réserve zoologique de la Haute-Touche
    Cerfs cochons à la Réserve zoologique de la Haute-Touche

    Indian hog deer

    Réserve zoologique de la Haute-Touche
    Tapir femelle et jeune tapir terrestre dans leur enclos.

    The tapir

    Parc zoologique de Paris
    Jeunes dholes et leur mère à l'affût dans un champ.

    Dhole

    Réserve zoologique de la Haute-Touche