Mammal

Persian fallow deer

Dama mesopotamica

The Mesopotamian fallow deer, Dama mesopotamica, was long considered extinct. It is one of the rarest and most endangered deer species.

Lifestyle

Due to its rarity, little is known about the behaviour of the Mesopotamian fallow deer in the wild. It is solitary or lives in small herds that move with the seasons depending on food availability. Males establish their territory during the breeding season between July and October.

Distinctive features

The Mesopotamian fallow deer is larger than the European fallow deer and, although its coat is identical, its antlers are different: they are larger but less branched, lacking the characteristic broad upper palm of their cousins.

Anecdote

Historically, the distribution of the Mesopotamian fallow deer, or Persian fallow deer, stretched from Tunisia to Iran, passing through Turkey, Palestine and Lebanon. Victim of hunting and desertification, it was considered extinct until its rediscovery in 1875 in Iran. With no news of this population, it was once again declared extinct in the wild in 1951. When, a few years later, a small population was observed again in Kuzhestan, an Iranian province near the Iraqi border, measures were immediately taken to protect the species and encourage its breeding in captivity.

The political situation in the few regions where it remains does not bode well for its short-term survival. It is imperative to create new protected areas and study the genetics of the populations.

Daim de Mésopotamie mâle.

Daims de Mésopotamie

© MNHN - P. Roux
Groupe de daims de Mésopotamie constitué de mâles, femelles et jeunes.

Daims de Mésopotamie

© MNHN - P. Roux
Femelle daim de Mésopotamie et son faon.

Daims de Mésopotamie

© MNHN - P. Roux
Daim de Mésopotamie mâle.

Daims de Mésopotamie

© MNHN - P. Roux
Groupe de daims de Mésopotamie constitué de mâles, femelles et jeunes.

Daims de Mésopotamie

© MNHN - P. Roux
Femelle daim de Mésopotamie et son faon.

Daims de Mésopotamie

© MNHN - P. Roux
Daim de Mésopotamie mâle.

Daims de Mésopotamie

© MNHN - P. Roux
Groupe de daims de Mésopotamie constitué de mâles, femelles et jeunes.

Daims de Mésopotamie

© MNHN - P. Roux
Femelle daim de Mésopotamie et son faon.

Daims de Mésopotamie

© MNHN - P. Roux
Daim de Mésopotamie mâle.

Daims de Mésopotamie

© MNHN - P. Roux
Groupe de daims de Mésopotamie constitué de mâles, femelles et jeunes.

Daims de Mésopotamie

© MNHN - P. Roux
Femelle daim de Mésopotamie et son faon.

Daims de Mésopotamie

© MNHN - P. Roux
Daim de Mésopotamie mâle.

Daims de Mésopotamie

© MNHN - P. Roux
Groupe de daims de Mésopotamie constitué de mâles, femelles et jeunes.

Daims de Mésopotamie

© MNHN - P. Roux
Femelle daim de Mésopotamie et son faon.

Daims de Mésopotamie

© MNHN - P. Roux
Daim de Mésopotamie mâle.

Daims de Mésopotamie

© MNHN - P. Roux
Groupe de daims de Mésopotamie constitué de mâles, femelles et jeunes.

Daims de Mésopotamie

© MNHN - P. Roux
Femelle daim de Mésopotamie et son faon.

Daims de Mésopotamie

© MNHN - P. Roux
Daim de Mésopotamie mâle.

Daims de Mésopotamie

© MNHN - P. Roux
Groupe de daims de Mésopotamie constitué de mâles, femelles et jeunes.

Daims de Mésopotamie

© MNHN - P. Roux

    In the same category

    Nos animaux
    Deux otaries à crinière, museau contre museau.

    The South American sea lion

    Parc zoologique de Paris
    Gros plan sur tamarin empereur avec une grande moustache blanche.

    Black-chinned Emperor Tamarin

    Réserve zoologique de la Haute-Touche
    Zèbre de Grant de face.

    Grant's zebra

    Réserve zoologique de la Haute-Touche

    European wolf

    Réserve zoologique de la Haute-Touche
    Groupe de sikas du Japon, mâle, femelles et un jeune.

    Sika deer

    Réserve zoologique de la Haute-Touche