Bird

Marabou stork

Leptoptilos crumenifer

Related to storks, the African marabou, Leptoptilos crumenifer, is a scavenger that plays a vital role as a cleaner in the savannah and rubbish dumps.

Mode de vie

Marabou storks are sedentary, although some living in the far north or south may migrate to central Africa to breed. They form fairly large colonies, often associated with pelicans. The male chooses a site, defends it and waits for a female near the rough nest. The nest is built in a tree between 10 and 30 metres high, near a water source, and is often renovated from one year to the next. Both parents take turns incubating the eggs and regurgitating food to their young.

Distinctive features

Less elegant than its cousin the stork, the marabou stork regularly teams up with vultures to dispose of carcasses. Its featherless head and neck allow it to search through carcasses without getting dirty! This scavenger is often found on the lookout for scraps near villages, rubbish dumps or slaughterhouses, and may occasionally hunt small prey.

Due to its weight, the marabou stork glides rather than flies, which is more energy efficient, and uses warm air currents to rise into the air. Like herons, it flies with its legs outstretched and its neck folded. In adults, the long throat pouch, which swells as a sign of dominance, also serves to regulate body temperature.

Anecdote

Marabou storks are affected by environmental changes and pesticides, but their populations are dense enough that they are not endangered. They are hunted locally for traditional medicine.

Marabout sur les berges d'un plan d'eau.

Marabout

© MNHN
Marabout d'Afrique dans un champ.

Marabout d'Afrique

© MNHN - P. Roux
Marabout dans un champ avec des cigognes.

Marabout à la Réserve Zoologique de la Haute-Touche

© MNHN - E. Goix
Deux marabouts dans un champ.

Marabouts

© G. Proust
Marabout sur les berges d'un plan d'eau.

Marabout

© MNHN
Marabout d'Afrique dans un champ.

Marabout d'Afrique

© MNHN - P. Roux
Marabout dans un champ avec des cigognes.

Marabout à la Réserve Zoologique de la Haute-Touche

© MNHN - E. Goix
Deux marabouts dans un champ.

Marabouts

© G. Proust
Marabout sur les berges d'un plan d'eau.

Marabout

© MNHN
Marabout d'Afrique dans un champ.

Marabout d'Afrique

© MNHN - P. Roux
Marabout dans un champ avec des cigognes.

Marabout à la Réserve Zoologique de la Haute-Touche

© MNHN - E. Goix
Deux marabouts dans un champ.

Marabouts

© G. Proust
Marabout sur les berges d'un plan d'eau.

Marabout

© MNHN
Marabout d'Afrique dans un champ.

Marabout d'Afrique

© MNHN - P. Roux
Marabout dans un champ avec des cigognes.

Marabout à la Réserve Zoologique de la Haute-Touche

© MNHN - E. Goix
Deux marabouts dans un champ.

Marabouts

© G. Proust
Marabout sur les berges d'un plan d'eau.

Marabout

© MNHN
Marabout d'Afrique dans un champ.

Marabout d'Afrique

© MNHN - P. Roux
Marabout dans un champ avec des cigognes.

Marabout à la Réserve Zoologique de la Haute-Touche

© MNHN - E. Goix
Deux marabouts dans un champ.

Marabouts

© G. Proust

    Sujets associés

    Aller plus loin
    Oiseaux

    In the same category

    Nos animaux

    European wolf

    Réserve zoologique de la Haute-Touche
    Glouton sous un morceau de bois.

    The wolverine

    Parc zoologique de Paris
    Cerf élaphe mâle dans un sous bois.

    Red deer

    Réserve zoologique de la Haute-Touche

    The ring-tailed lemur

    Parc zoologique de Paris
    Troupeau de cerfs axis

    Chital

    Réserve zoologique de la Haute-Touche