Mammal
Sumatra tiger
Panthera tigris sumatrae
With a maximum weight of 140 kg, the Sumatran tiger, Panthera tigris sumatrae, is the smallest of the tigers. It is also one of the most endangered, with fewer than 400 individuals remaining in the wild.
Lifestyle
Like most felines, the Sumatran tiger is a solitary animal that reigns over a territory whose size depends on the abundance of prey. A male's territory can cover that of two to four females. He marks his territory by scratching trees and spraying urine. Males and females only meet during mating season. The mother will raise her cubs alone for about a year and a half.
It hunts from ambush, its stripes allowing it to camouflage itself in the vegetation. It is capable of swimming several kilometres.
Distinctive features
The Sumatran tiger differs from other tiger subspecies in that it has a darker coat, more numerous and tighter stripes, and long white whiskers.
The Sumatran tiger is believed to have been isolated on the island when sea levels rose between 6,000 and 12,000 years ago. As a result, it has genetic differences from mainland tigers (Bengal tiger, Siberian tiger, etc.).
The Sumatran tiger: an endangered species
The global tiger population has declined by 95% over the last 100 years. Deforestation is drastically reducing their habitat. They also face poaching and illegal logging.
Its increasingly fragmented population fell to less than 4,000 individuals in 2020, with four of the nine tiger subspecies already extinct in the wild. The Sumatran tiger is currently the rarest subspecies, with fewer than 400 animals still living in the wild. Numerous international and regional programmes, both in situ and ex situ, are actively working to save the Sumatran tiger: breeding programmes, population monitoring and reinforcement, creation of reserves and rehabilitation centres, etc.
The Muséum's efforts to protect the Sumatran tiger
The zoos belonging to the European Association of Zoos and Aquaria help raise public awareness of the situation facing this species. The Réserve zoologique de la Haute-Touche helps fund scientific in situ conservation projects in collaboration with local communities.
Kasih means "love" in Indonesian. The female at the Reserve was born on 2 June 2013 at Chester Zoo in the United Kingdom and arrived at the Haute Touche Zoological Reserve in June 2015. Kasih is very protective of her territory and expresses her displeasure by growling.
Toba is the name of a large lake on the island of Sumatra. The male at the Reserve was born on 10 August 2011 at the Wildlife Heritage Foundation in the United Kingdom. He joined the Haute-Touche Zoological Reserve in November 2013. He has a calm and gentle temperament.
The arrival of the female in 2015 was part of a European breeding programme. After initial visual contact and observing friendly behaviour between Kasih and Toba, the animal teams decided to introduce them into the same enclosure.
Sponsor a species
By sponsoring a species from the réserve zoologique de la Haute-Touche, you will support major conservation projects. Thanks to your donation, we will be able to improve the welfare of the animals, learn more about threatened species, and set up conservation initiatives in their natural environment. You will also have access to exclusive rewards!
I want to sponsor a species from la Réserve zoologique de la Haute-Touche
Où voir cet animal ?
Réserve zoologique de la Haute-Touche

Sujets associés
In the same category
Nos animaux
The giant anteater
Parc zoologique de Paris

The south american fur seal
Parc zoologique de Paris

The Andean pudu
Parc zoologique de Paris

The European otter
Parc zoologique de Paris

The tapir
Parc zoologique de Paris